Pressklipp 2014

Här samlas artiklar som är skrivna av Äldrecentrums medarbetare eller reportage som uppmärksammar Äldrecentrums arbete. 

Lyckat språkprojekt på export (SVT ABC 20141205)
Färre konflikter och mer engagerad personal, det blev resultatet av Arbetsam, ett projekt som där vårdpersonal i Stockholm lärde sig svenska på arbetstid. Projektet blev så lyckat att det nu går på export. SVT ABC uppmärksammar idag projektet Arbetsam, vars resultat nu sprids i Europa via projektet TDAR.  

Bättre bli gammal i storstad (P4 Stockholm 20141117)
Det är bättre för hälsan att bli gammal i en i storstad än på mindre orter visar en stor studie som bland annat Äldrecentrum i Stockholm varit med och gjort. Det berättar Mårten Lagergren, Äldrecentrum som är nationell samordnare för SNAC-studien. 

Därför är det bättre att åldras i Stockholm (DN 20141117)
Det är bättre att åldras i storstaden än på mindre orter. DN STHLM uppmärksammar idag SNAC-studien och Mårten Lagergren, Äldrecentrum som är nationell samordnare för SNAC-studien samt Johan Berglund, professor och chef för SNAC Blekinge.

Svart på vitt – vi blir piggare, smartare och gladare (Veteranen 20141110)
60-plussare i storstad sover bättre, är mindre överviktiga och mer oberoende än seniorer i övriga landet. Men de flesta seniorer är nöjda med tillvaron, oavsett bostadsort. Om detta berättar Mårten Lagergren, Äldrecentrum nationell samordnare för SNAC-studien och Johan Berglund, professor och chef för SNAC Blekinge i tidningen Veteranen.

Ny sajt hjälper dig hitta rätt äldrevård (TV4 - Nyhetsmorgon 20141002)
Intervju i Fanny Falkenberg och Pernilla Kristoffersson från Seniorval.se. Äldrecentrum har medverkat i framtagandet av hemsidan som ska underlätta för äldre och anhöriga att hitta boende, service och omsorg i landets kommuner.  

Dödligt att flytta till äldreboende (Sveriges Radio 20140619)
Andelen personer som dör kort efter att de flyttat till särskilda äldreboenden har ökat dramatiskt på senare år, visar en studie från äldrecentrum.

"Korttidsdöda" ökar dramatiskt i Stockholm (Dagens Nyheter 20140619)
Andelen personer som dör efter kort tid på särskilda äldreboenden har ökat. På Kungsholmens omsorgsboenden i Stockholm avlider var fjärde person som beviljats plats efter en dryg månad, visar en forskningsstudie. 

Bröt mot lagen – fick fungerande hemtjänst (SVT 20140328)
Idag ska hemtjänst ges endast efter ett biståndsbeslut. Men många kommuner går ifrån den ordningen och frågan om hur hemtjänsten ska organiseras i framtiden ställs av många. Ett diskussionsunderlag i den debatten är Äldrecentrums rapport "Vem ska bestämma vad i hemtjänsten".

Fler dementa vårdas hemma – ny typ av hemtjänst föreslås  (Sveriges Radio 20140327)
Allt fler dementa bor hemma, och den vård som ges av hemtjänsten, är ofta detaljstyrd, men otillräcklig, det visar flera nyss publicerade studier. En ny rapport från Äldrecentrum föreslår att kommunerna helt ska tänka om och avskaffa detaljstyrningen kring hur mycket hjälp de äldre får. 

Antalet demenssjuka blir fler (Sveriges Radio 20140327)
Måltiden är särskilt viktig för pesoner med demenssjukdom. Behövs riktlinjer för mat och måltider? Äldrecentrums koststrateg, Birgitta Villner Gyllenram, talar om detta i Studio ett, Sveriges Radio P1

Privatisering inom hemtjänsten inte bara negativt (SVT - ABC 20140206)
Enligt Äldrecentrums rapport om valfrihet i vården bidrar privatiseringen av hemtjänsten bland annat till att äldre invandrare får hemtjänst på sitt eget språk. Se ABC:s inslag 9.06 min in i sändningen. 10.50 min in i klippet intervjuas Ingrid Hjalmarsson, utredare på Äldrecentrum.

Fler får hemtjänst på eget språk (SVT - ABC 20140206)
Äldrecentrums granskning visar att stora grupper äldre gynnas av valfriheten inom vården. Äldre invandrare har till exempel fått det bättre med privata hemtjänstbolag då de kan få hjälp på sitt eget språk.

Rädslan för att åldras - (SVT Play - GomorronSverige 20140127)
Bara två av 100 känner sig helt trygga med att åldras, och allt färre får plats på äldreboenden. Forskaren Mats Thorslund om en ny äldrevård som gått överstyr

Marianne fick boende till sist – dog efter några veckor (SVT 20140127) 
Anita Björkqvists mor Marianne levde sin sista tid i hemmet med stöd av hemtjänst och hemsjukvård. Trots omfattande insatser försämrades Marianne snabbt. Se Rapports inslag där Äldrecentrums utredare, Pär Schön intervjuas om Äldrecentrums studie. Pär intervjuas 1.37 min in i reportaget.

89-åriga Karin: Jag har inte varit utomhus på ett år (SVT 20140127)
Karin Enekvist är 89 år och bor på två trappor utan hiss. Hon har förgäves ansökt om äldreboende två gånger, men fått avslag både av kommunen och förvaltningsrätten. Nu lever hon som fånge i sin lägenhet. 

Ny studie: Var femte på äldreboende dör inom en månad (SVT 20140127)
Antalet äldre som bor i särskilt boende har minskat med 28.000 personer mellan år 2000 och 2012. De som får plats i dag är oftast mycket gamla, dementa eller multisjuka. En studie från Stockholm visar att var femte dör inom en månad. 

Freedom-of-choice reform "should be mandatory" (Sveriges radio, Radio Sweden 20140121)
Five years after the introduction of the law that opens up the health care and elderly care to competition, and allows the user - the citizens themselves - to choose service provider, the reform has been evaluated. 

Effekter av lagen om valfrihet i äldreomsorgen (SVT 20140120)
Regeringens särskilde utredare Greger Bengtsson presentera sin utredning om effekterna av införande av lagen om valfrihetssystem inom kommunala vård- och omsorgstjänster. 

Kraftig ökning av dödsfall på äldreboenden (Vårt Kungsholmen 20140120)
ar fjärde person som beviljas plats på något av Kungsholmens omsorgsboenden avlider inom femtio dagar. Det är en dramatisk ökning som skett på bara några år.