ÄiC-podden #9: Bokstavligt om åldrandet

2 november, 2020

I det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden ger redaktionen en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom områdena? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik.

Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.

Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.

I poddavsnittet tar redaktionen upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.

Dessutom blickar de framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?

Lyssna på avsnittet på Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren: