Nyheter

2020-11-23
Samhället & äldre ställs in tills vidare

På grund av den pågående pandemin har Äldrecentrum bestämt att föreläsningsserien Samhället & äldre ställs in tills vidare. Det kan eventuellt bli en digital version under våren 2021, mer information kommer senare.

Äldrecentrum har tagit beslutet att ställa in den uppskattade föreläsningsserien Samhället & äldre, som Äldrecentrum arrangerar sex gånger om året tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SKPF och SPF, och ABF-huset, tills vidare. Den rådande situationen med coronapandemin gör att fysiska föreläsningar inte är säkra platser.

Två av höstens föreläsningar ställdes in, men den tredje finns inspelad och uppladdad på Äldrecentrums YouTube-kanal – eller se den direkt i spelaren nedanför. Föreläsare är Krister Håkansson, demensforskare vid Karolinska institutet, som pratar om hur Stockholm ska bli huvudstaden för kognitiv hälsa. 

Under våren kommer Samhället & äldre eventuellt att erbjudas som helt digitala föreläsningar, mer information om det kommer senare.

Kontaktperson

Mai Engström 
Redaktör
mai.engstrom@aldrecentrum.se 
08-690 58 14

2020-11-11
Sjuksköterska sökes till SNAC-K-projektet

Är du intresserad av hjärnan och åldrande? Vill du arbeta i en intressant och viktig forskningsstudie? Då är tjänsten som sjuksköterska på forskningsprojektet SNAC-K rätt plats för dig!

SNAC-K (Swedish National study on Aging and Care- Kungsholmen) är en populationsbaserad studie som bedrivs av Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum i samarbete med Aging Research Center - Karolinska Institutet. Deltagarna i studien är 60 år och äldre boende på Kungsholmen.
 
Projektet startade 2001. En undergrupp i projektet kommer 2020–2022 att delta i magnetkameraundersökningar (MR) för att kartlägga åldersförändringar i hjärnan. I samband med denna studie söker vi nu en sjuksköterska. Du kommer att ansvara för telefonintervjuer för att fastställa eventuella medicinska hinder att delta i studien, bokning av undersökningstider samt assistera vid MR-undersökningen.
 
Du kommer att få utbildning samt genomgå en säkerhetskurs genom Stockholm University Brain Imaging Center (SUBIC) för att få behörighet att assistera vid MR-undersökningen. Du kommer ingå i vårt datainsamlingsteam med forskningssjuksköterskor, läkare och psykologer.
 
Arbetstider kommer vara dagtid, kvällstid samt enstaka helger. Arbetet kommer äga rum på Äldrecentrum samt på Stockholms universitet (SUBIC).
 
Arbeta hos oss och bidra till ökad kunskap om äldres hälsa!
 
Vi söker en sjuksköterska med minst fem års arbetslivserfarenhet. Flytande svenska i tal och skrift. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
 
Tjänsten är en allmän visstidsanställning 100% under 2021 med möjlighet till förlängning. Tillträde 1 januari 2021.
 
För mer information kontakta samordnare Gunilla Svanhagen, 08-690 58 46, gunilla.svanhagen@aldrecentrum.se.
 
Skicka din ansökan med ett personligt brev, tillsammans med CV, senast 2020-11-30 till jobbansokan@aldrecentrum.se.
 
Eller per post:
Äldrecentrum
Att: Gunilla Svanhagen
Sveavägen 155
113 46 Stockholm
 
Läs gärna mer om projektet på våra hemsidor www.snac-k.se och www.aldrecentrum.se.
 
Sjuksköterska till SNAC-K projektet
 
Anställningsform: Allmän visstidsanställning 100% under 2021 med möjlighet till förlängning.
Anställningens omfattning: Heltid, 100%
Antal tjänster: En
Tillträde: 1 januari 2021
Löneform: Månadslön
Ort: Stockholm
Diarienummer: 2020/096
Sista ansökningsdag: 2020-11-30
Kontakt: Gunilla Svanhagen, samordnare för SNAC-K, 08-690 58 46, gunilla.svanhagen@aldrecentrum.se
 

Skicka din ansökan till

jobbansokan@aldrecentrum.se

Senast 2020-11-30.

Kontakt och annons som PDF

Gunilla Svanhagen
Samordnare för SNAC-K
08-690 58 46
gunilla.svanhagen@aldrecentrum.se

PDFSjuksköterska sökes till SNAC-K

2020-11-02
ÄiC-podden #9: Bokstavligt om åldrandet

I det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden ger redaktionen en överblick av forskningsområdena gerontologi och geriatrik. Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom områdena? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik. 

Med en åldrande befolkning krävs specifik kunskap om åldrandets processer och äldre personers liv. Två ganska unga forskningsområden som fokuserar på just denna kunskap är gerontologi och geriatrik.

Äldre i Centrum-podden gästas denna gång av Lena Östlund, socionom och forskare vid Jönköping university, och Lars-Olof Wahlund, seniorprofessor i geriatrik vid Karolinska institutet.

Under året har två grundböcker i gerontologi och geriatrik kommit ut: Äldre och åldrande – grundbok i gerontologi, och Geriatrikboken. Redaktörerna för böckerna har varit Lena Östlund respektive Lars-Olof Wahlund som berättar om hur det har varit att leda ett sådant arbete och vad som har varit lite utmanande.

I poddavsnittet tar redaktionen upp de olika förändringarna som sker när vi blir äldre, både på en individuell nivå och en samhällsnivå.

Dessutom blickar de framåt och ställer frågan: Vad kan vi förvänta oss för kunskap om åldrandet i framtiden?

Lyssna på avsnittet på Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren: 

2020-10-12
Upptäck reflektion som arbetssätt – webbaserad introduktion

Reflektion är en viktig komponent för att individer och grupper ska kunna utvecklas i arbetslivet. Nu presenterar Äldrecentrum tillsammans med FOU nu en lättillgänglig, webbaserad introduktion till reflektion. Vår förhoppning är att ge kunskap och inspiration till verksamheter att själva ta nästa steg i reflektionsarbetet.

Äldrecentrum och FOU nu har gemensamt tagit fram en webbaserad introduktion till reflektion. Många verksamheter har efterfrågat en vägledning i reflektion, inte minst sedan coronapandemin startade. Pandemin har för många inneburit förändringar i arbetslivet i termer av förändrade arbetsuppgifter, nya kollegiekonstellationer och en stor dos av osäkerhet, oro och inte sällan rädsla.

Även introduktionens digitala format är en anpassning till de nya spelreglerna under pandemin.

– Vi har behövt tänka om och vara kreativa kring hur vi kan arbeta för att svara mot de behov som finns i verksamheterna. Det handlar till exempel om att förbättra förutsättningarna för personal och chefer att orka hantera det de står i just här och nu. Samtidigt vill vi bygga in ett mindset kring livslångt lärande genom reflektion, som i sin tur bidrar till att stärka dem i deras professionella roller, säger Charlotte Klinga, vetenskaplig ledare på FOU nu, som tillsammans med Äldrecentrums utredare Åsa von Berens och utbildare Marie Birge Rönnerfält har utarbetat det nya materialet.

Introduktionen består av ett bildspel med röstinspelning som finns fritt tillgänglig på FOU nu:s och Äldrecentrums webbsajter. Syftet har varit att skapa en praktiskt tillämpbar guide i hur man kommer igång med reflektion. För de som redan börjat är förhoppningen att den ska kunna ge förnyad energi och kanske någon ny lärdom att ta med i reflektionsarbetet.

Reflektion är viktigt ur flera aspekter, både för den individuella professionella utvecklingen och för utveckling av medarbetargrupper och ledningsgrupper. Genom individuell reflektion kan man öka sin självkännedom, vilket gör oss bättre rustade att hantera olika situationer i arbetslivet.

Gruppreflektion synliggör fler perspektiv och kan ge nya insikter om oss som en del av gruppen och gruppen som helhet, vilket möjliggör kontinuerlig grupputveckling.

– Reflektion i och om arbetslivet borde vara en central del på alla arbetsplatser. Forskning visar att personal som reflekterar kring känslomässiga, sociala och etiska utmaningar i arbetslivet upplever mindre oro och stress och högre grad av välbefinnande. Gemensam reflektion förbättrar också teamarbetet och ökar empatin för brukare, patienter och arbetskamrater, säger Charlotte Klinga.

 

Kontakt

Har du frågor kring introduktionen? Kontakta: 

Åsa von Berens 
Utredare, Äldrecentrum
asa.vonberens@aldrecentrum.se 
08-690 58 11

Charlotte Klinga
Projektledare, FOU nu
charlotte.klinga@sll.se
072-453 96 79

Se även

Äldrecentrums bok Reflektion som arbetsutveckling

Läs mer och beställ här.

2020-10-07
Samhället & äldre hösten 2020

Vår populära föredragsserie Samhället & äldre har haft det tufft i coronatider. Nu gör vi ett försök att digitalisera föreläsningarna. Håll utkik efter höstens första föredrag, som har premiär på Youtube 13.30 den 13 oktober.

Äldrecentrum arrangerar den öppna föredragsserien Samhället & äldre i samarbete med PRO, SPF, SKPF och ABF i Stockholm. I våras, när coronapandemin slog till, tvingades vi ställa in den avslutande träffen och vi har tyvärr också ställt in höstens första föredrag.

Därför gör vi nu en nysatsning. Vi har tillsammans med våra partner beslutat att inte ha fysiska träffar, då covid-19 ökar i Stockholm igen. Vi kommer i stället att prova digitala alternativ.

Den 13 oktober 13.30 lägger vi upp Krister Håkanssons föredrag om arbetet med att göra Stockholm till en huvudstad för kognitiv hälsa och vad det innebär i det förebyggande arbetet mot demenssjukdom. I anslutning till premiären för föredraget kommer Krister Håkansson också att svara på frågor i filmens kommentarsfält.

Krister Håkansons föreläsning hittar du här:

https://www.youtube.com/watch?v=__EupwbjAlg&feature=youtu.be&ab_channel=Aldrecentrum

2020-10-07
Välkommen Ida Goliath, ny utredare på Äldrecentrum!

Porträttbild på Ida Goliath.

Äldrecentrum välkomnar vår nya utredare Ida Goliath! Hon är docent i vårdvetenskap vid Karolinska institutet och kommer även fortsättningsvis att ta hand om ett par doktorander på KI.

Sedan 1 oktober är Ida Goliath ny utredare på Äldrecentrum. Hon är i grunden sjuksköterska med lång erfarenhet av palliativ vård och hon disputerade 2011 med avhandligen Me-ness and we-ness in a modified everyday life close to death at home vid Karolinska institutet. Avhandlingen beskrev familjemedlemmars erfarenheter av vardagslivet med en nära person i livets slutskede. Efter disputationen var Ida forsknings- och utvecklingsledare på Palliativt forskningscentrum vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Under de senaste åtta åren har Ida Goliath varit knuten till institutionen för lärande, informatik, management och etik, LIME, på Karolinska institutet, där hon nu alltså har två doktorander, som hon kommer att fortsätta handleda. Fram till årsskiftet fortsätter Ida på en 50-procents anställning på KI.

2020-10-02
Ny rapport: Så fungerade den fallförebyggande utbildningen

Grupper som samlar olika yrkeskategorier, bättre förberedelser, mer tid för diskussion och anpassningar efter personalens behov. Det är några faktorer som kan göra en utbildning på jobbet mer lyckad. Detta visar Äldrecentrums nya rapport, som följt en utbildningssatsning i fallförebyggande arbete.

Hösten 2019 gjorde äldreförvaltningen i Stockholms stad en utbildningssatsning på fallförebyggande arbetssätt för personer som möter äldre i deras hem. Personal från bland annat hemtjänst och öppna träffpunkter, samt biståndshandläggare och syn- och hörselinstruktörer deltog. Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum fick i uppdrag att följa upp och utvärdera insatsen, ett arbete som nu publiceras i rapporten Fallförebyggande arbete för äldre personer i ordinärt boende. Rapport från en utbildningsinsats på Södermalm.

- Fallskador är ett jättestort samhällsproblem som måste lösas. Vi fick uppdraget för att det fanns indikationer att det behövs utbildning i fallförebyggande arbete för medarbetare som möter äldre personer i hemmet, säger Äldrecentrums utredare Åsa von Berens som är projektledare för rapporten.

Utbildningen var en halvdag lång och deltagarna fick bland annat en teoretisk bakgrund, göra övningar som kan minska risken för fallskador och delta i gruppdiskussioner med frågor kring bland annat samverkan med andra aktörer.

- Det vi bland annat såg under gruppdiskussionerna var hur viktigt det är att samla medarbetare från olika yrkesgrupper om samverkan ska diskuteras. Annars blir det lätt att diskussionerna handlar om andras ansvar och inte ens eget, säger Åsa von Berens.

Det är också viktigt att arbetsplatser avsätter tillräckligt med tid för utbildningen, både före och efter, för att tillämpa det nya arbetssättet. Deltagarna tyckte att tiden var otillräcklig för djupare diskussioner. Bland de grupper som var väl förberedda inför diskussionerna var det tydligt att de tänkt igenom sin egen roll i det fallförebyggande arbetet.

- I förberedelserna hade cheferna en viktig roll genom att de kontaktade de som skulle vara med i utbildningen och betonade att området var en prioritering, säger Åsa von Berens.
Inför utbildningsinsatsen fick 48 personer svara på en enkät och 13 blev intervjuade. Av alla som svarade på enkäten var det få som sa att de hade rutiner kring fallförebyggande arbete på sina arbetsplatser. Endast två av 30 biståndshandläggare svarade att det fanns rutiner för hur medarbetarna ska arbeta med fallförebyggande åtgärder. De som svarade att det fanns rutiner sa också att få följde dem.

- Deras svar kan tyda på att det finns ett stort behov av att inventera befintliga rutiner och om de är kända bland personalen. Dessutom är det viktigt att på enheterna reflektera över hur rutiner och kunskap kan föras över till ny personal, säger Åsa von Berens.

Hos personalen inom hemtjänsten fanns det en osäkerhet kring vad som definierar en rutin. De allra flesta sa däremot i intervjuerna att de har lång erfarenhet inom sitt arbete och att de är vana att se fallrisker, något som ersatte rutiner.

24 av 30 biståndshandläggare tyckte att de hade god kunskap om fallförebyggande åtgärder, hur man identifierar en person med fallrisk och vilka åtgärder som ska vidtas. Av hemtjänstpersonalen var motsvarande siffra sex av sju och i gruppen övriga instämde alla. Svaren visar att det kanske inte alltid är utbildning som behövs i verksamheterna, och att det är viktigt att anpassa stora satsningar efter personalens behoven.

- Utbildning är ett bra sätt att få ut mer kunskap i verksamheterna, men ibland är det kanske inte just det som behövs. Det kan till exempel vara bättre med tydligare rutiner eller uppföljning, säger Åsa von Berens.

2020-09-11
Äldrecentrum satsar på doktorand och gästforskare

Vid sitt senaste sammanträde tog Äldrecentrums styrelse ett spännande beslut: Från och med nästa år kommer vi att finansiera en doktorandtjänst och göra plats åt en gästforskare.

– Det blir en spännande utveckling av vår verksamhet. Vi vill främja forskningen och kunskapsutvecklingen inom äldreområdet och stärka intresset för oss som partner inom äldreforskningen, säger Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren.

Beslutet skapar större förutsättningar för Äldrecentrum att initiera och genomföra egen forskning. Det kommer också bidra till att stärka kontakter mellan Äldrecentrum och andra forskningsinstitutioner. Nu inleds arbetet med detaljerna kring dessa tjänster. De kommer att presenteras i samband med utlysningarna redan under hösten. Håll gärna utkik här på vår webbsajt, eller i våra sociala medier efter nyheter!

2020-09-11
Välkommen Charlotta Ryd, ny utredare på Äldrecentrum!

Charlotta Ryd, utredare på Äldrecentrum

Äldrecentrum välkomnar vår nya utredare Charlotta Ryd. Hon närmast från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

I grunden är Charlotta Ryd legitimerad arbetsterapeut, har arbetat med minnesutredningar och forskat på hur äldre personer, både med och utan kognitiv svikt, använder vardagsteknik. Förutom sin roll som utredare på Äldrecentrum är hon också knuten till forskningsgruppen Cactus, Cognitive accessibility and technology use when ageing in home and society, vid Karolinska institutet.

Charlotta Ryd disputerade 2017 vid Karolinska institutet med avhandlingen Technology use among older adults with and without cognitive impairment: Exploring relations with daily life occupations and need of support.

- Jag hoppas kunna bidra till att äldre får samma möjligheter som andra att vara delaktiga i sin vardag och i samhället. Sedan hoppas jag få jobba vidare med det som varit mitt forskningsområde tidigare, hur teknikutvecklingen påverkar äldres vardagsliv och möjligheter till aktivitet och delaktighet, men även att få prova på nya forskningsområden och metoder. Just nu arbetar jag med olika projekt som har med samverkan under Coronapandemin att göra, och är med och startar upp ett samarbete med övriga FoU:er och KI, som ska handla om hur digitalisering påverkar äldres situation, säger Charlotta Ryd.

2020-09-11
SNAC-K öppnar för besök igen

Cecilia Rahn brer smörgåsar åt SNAC-K:s besökare

När coronapandemin slog till i våras blev SNAC-K tvungna att stänga ner besöken till sin verksamhet. Men nu öppnar vi igen, i första hand för studiedeltagare i 60-årsåldern.

SNAC-K är en delstudie i SNAC-nätverket, som startade sitt arbete 2001, och drivs av Aging research center, ARC, vid Karolinska institutet och Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Studien samlar in data om äldre personer över en period på flera år som kan användas inom forskning. Men i och med coronapandemin blev man tvungna att snabbt ställa om verksamheten för att inte äventyra hälsan för de äldre personer som ingår i studien. Det blev stopp för alla besök.

I stället startade vi en enkätundersökning där vi ringde till 1 400 deltagare i SNAC-K, för att fråga om livet under pandemin. Telefonsamtalen har genomförts och materialet analyseras nu.

Glädjande nog kan SNAC-K åter öppna dörrarna för nya studiedeltagare. Vi tar nu emot 60-åringar igen, dock under stora försiktighetsåtgärder. Tills vidare får äldre deltagare i SNAC-K vänta med sina besök.

2020-09-03
ÄiC-podden #7: Hållbart arbetsliv för äldre

I fokus från vänster: Maria Vigren och Helena Strehlenert

I dag arbetar 200 000 personer som är 65 år eller äldre i Sverige och man förväntas gå i pension senare. Men hur får man personer att både vilja och orka arbeta efter pensionsåldern? Det har Äldre i Centrum-podden tagit reda på med hjälp av två forskare.

I detta avsnitt träffar Äldre i Centrum-podden forskarna Maria Vigren, arbetsmiljöspecialist på IVL svenska miljöinstitutet, och Helena Strehlenert, utredare på Äldrecentrum och personalvetare. De har undersökt sex arbetsplatser som har lyckats locka äldre personer till att fortsätta arbeta.

Men varför är det så viktigt att fler äldre kan stanna i arbetslivet? En av de stora anledningarna är att andelen äldre personer i förhållande till förvärvsarbetare kommer att växa, vilket innebär att det är för få personer som ska försörja resten av befolkningen. 

– Då blir det svårt att finansiera utbildning, sjukvård och infrastruktur. Det blir alltså ett samhällsproblem, säger Helena Strehlenert.

Dessutom kan det finnas ett intresse för arbetsplatser att behålla spetskompetenser och ett personligt intresse där man kanske förknippar en del av sin identitet med sitt yrke. 

– Man vet vem man är på jobbet och kanske ingår i en social gemenskap som man inte vill lämna, säger Maria Vigren.

Men för att uppfylla de olika intresseområdena behöver arbetsplatser skapa förutsättningar för att individer ska vilja och kunna stanna. 

Vilka dessa förutsättningar är berättar Maria Vigren och Helena Strehlenert mer om i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden. Där går de även in på och ger exempel på vilka strategier som sex olika arbetsplatser använder i sina verksamheter för att bidra till ett hållbart arbetsliv för alla åldrar. 

Lyssna på avsnittet på Soundcloud eller Spotify - eller direkt i spelaren: 

 

2020-06-30
ÄiC-podden #6: Ålderism och äldres röster

Från vänster: Isabelle von Saenger, Neda Agahi och Jonas Nilsson.

Nu är det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden om ålderism och äldres röster ute! Gästar gör forskarna Isabelle von Saenger och Neda Agahi som förklarar vad ålderism är och vilka konsekvenser det kan få. Dessutom berättar de om ett unikt Art & science-projekt som de har jobbat med som har haft som mål att fotografera äldre och göra deras röster hörda.

I februari hölls en unik fotoutställning där 20 fotostudenter från Fotoskolan porträtterade äldre personer utifrån forskningen som bedrivs vid ARC, Aging research center. Viktigt var att de äldre personernas vardagsliv skildrades och att studenterna skulle utgå från sina egna erfarenheter. Resultatet blev en fotoutställning som visades under våren och som också innehöll föreläsningar om ålder och ålderism. 

Tillsammans med programledare Jonas Nilsson ger Isabelle von Saenger och Neda Agahi exempel på hur ålderism kan manifestera sig och hur det påverkar de äldre. 

Lyssna på avsnittet på Soundcloud eller Spotify - eller direkt i spelaren: 

2020-06-29
Äldre får berätta om sina liv under coronapandemin

 

Befolkningsstudien SNAC-K ringer just nu 1 400 äldre personer på Kungsholmen för att undersöka hur de upplever coronarestriktionerna. Många av dem uppger att det är svårt att inte kunna umgås med sina anhöriga, men många är också glada över att äntligen få sina röster hörda. 

Hittills har hälften av deltagarna, cirka 750 stycken, intervjuats via telefon om hur deras vardag har förändrats under pandemins första månader i Sverige. Av dem man har hunnit att ringa är majoriteten väldigt entusiastiska till att vara med i studien. 

– De blir väldigt glada av att någon ringer och frågar hur de mår, vilket i sin tur gör oss glada. Det är så många som känner sig extra ensamma, säger Pia Lundgren, sjuksköterska och datainsamlare på SNAC-K, som studien på Kungsholmen heter. 

Snabb verksamhetsomställning
SNAC-K är en delstudie i SNAC-nätverket, som startade sitt arbete 2001, och drivs av Aging research center, ARC, vid Karolinska institutet och Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Studien samlar in data om äldre personer över en period på flera år som kan användas inom forskning. Men i och med coronapandemin har man snabbt ställt om verksamheten. 

Studiens syfte är att undersöka hur restriktionerna har påverkat vardagen och vilka, i detalj, som verkligen drabbas hårdast av dem. 

"Vill visa att vi bryr oss"
– Vi bestämde oss tidigt att vi ville göra något för och med deltagarna i SNAC-K-studien. Vi har haft kontakt med vissa i upp till 20 år och genomför den här studien för att visa dem att vi bryr oss om deras välbefinnande och ger dem en chans till att få sina röster hörda, säger SNAC-K:s forskningsledare, Laura Fratiglioni. 

Tanken är att resultatet från studien sedan kommer att kunna användas i framtiden för att se vilka åtgärder man kan sätta in under andra sjukdomsutbrott, utan att det blir liknande konsekvenser. Informationen om hur äldres välbefinnande påverkades under coronapandemin är därför viktig för framtiden, säger Laura Fratiglioni. 

De första resultaten från studien beräknas komma redan efter sommaren. 

Pia Lundgren intervjuar en deltagare via telefon.

Kontaktperson

Laura Fratiglioni, SNAC-K:s forskningsledare
laura.fratiglioni@ki.se

2020-06-26
Vi samlar in äldres erfarenheter av livet under coronapandemin

Nu ska äldre få ge sin bild av livet under coronapandemin. I dagarna skickar Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum ut en enkät till 3 700 personer över 70 år, med frågor om hur de upplevt livet under våren. Målet är att få svar på hur de påverkats under tiden med speciella rekommendationerna för äldre.

Samhället har påverkats starkt av coronapandemin. En av de hårdast drabbade grupperna är våra äldre, för vilka smittan varit allvarlig med många dödsfall som följd. Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, skickar i dagarna ut en enkät för att få svar på hur äldres liv har påverkats under den här tiden.

Enkäten innehåller frågor om hur de mår, både psykiskt och fysiskt, hur de hanterat rekommendationen om social distansering och hur de upplever att deras möjligheter till social delaktighet har påverkats. Här finns också frågor om hur de uppsöker vård och omsorg, och om de rör sig mer eller mindre ute i samhället.

Bettina Meinow är en av de Äldrecentrums utredare som ligger bakom enkätundersökningen.

– Det finns mycket spekulationer om hur äldre har påverkats, men det bygger ofta på enskilda fall och vi behöver forskning som visar hur det verkligen har sett ut i stort, till exempel med ensamhet och psykisk ohälsa, säger hon.

Förhoppningen är alltså att få en bild av hur de äldre i Stockholm mår och om de förändrat sina levnadsvanor under tiden med coronasmitta i samhället. Resultaten kan också användas för att utforna och utveckla stöd i framtidens vård, omsorg och samhällsservice.

– Ingen var beredd på vad som skulle hända när pandemin kom. Vi hoppas att insikterna från den här studien ska kunna göra att vi kan förbereda oss bättre i framtiden. Det kan gälla saker som hur många som annars klarar sig själva, men nu skulle ha behövt hjälp att handla, eller hur många som behövt stöd på andra sätt, säger Bettina Meinow.

Studien riktar sig till äldre i hela Stockholms stad och på webben finns den också översatt till engelska, arabiska, kurmanji, persiska, somaliska och turkiska som är de vanligast förekommande språken utöver svenska i Stockholm.

– Om man har fått enkäten ska man inte tänka att "lilla jag spelar ingen roll". Personer över 70 är en mycket heterogen grupp vad gäller hälsa, livsvillkor och preferenser. Därför är det viktigt att vi får så många svar som möjligt, det är bara då vi kan få en rättvis bild av hur det ser ut. Vi har gjort enkäten så att den inte ska ta för lång tid att besvara, men man ska gärna ta hjälp av någon anhörig eller omsorgspersonal om det behövs. Vi vill verkligen veta hur alla har påverkats av pandemin, säger Bettina Meinow.

Enkäten skickas med post till 3 760 personer från 70 år och uppåt. Två påminnelser kommer att skickas ut innan sista svarsdatumet, som ligger i augusti. Analyser görs under hösten och projektet beräknas vara avslutat vid årsskiftet.

Kontaktperson

Bettina Meinow, utredare
bettina.meinow@aldrecentrum.se

Åsa von Berens, utredare
asa.vonberens@aldrecentrum.se

2020-06-10
Äldrecentrum söker utredare med forskarkompetens

kvist Äldrecentrum-symbol

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum söker nu en utredare med forskarkompetens på heltid. Läs mer nedan och varmt välkommen med din ansökan.

Fakta om äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum är ett kunskapscentrum som bidrar med forskning och kunskapsperspektiv på äldres situation i samhället. Äldrecentrums stiftare är Region Stockholm och Stockholms kommun.  

Äldrecentrums uppdrag är att verka för att förbättra äldres livsvillkor genom att tillvarata och praktiskt omsätta erfarenheter och forskningsresultat inom områden av särskild betydelse för äldre personers situation i samhället, uppdraget består även i att initiera och genomföra forskning och utveckling inom områden som rör äldres livsvillkor. Genom forskning, utvecklingsarbete och stöd till implementering ska Äldrecentrum bidra till kunskapsutveckling och att välfärdens tjänster vilar på vetenskaplig grund.  

Äldrecentrum är nu inne i ett spännande utvecklingsarbete som bland annat syftar till att utveckla den vetenskapliga basen för vår verksamhet. Vi söker därför ytterligare en disputerad forskare med kunskap om frågor som berör äldre och som kan komplettera teamets befintliga vetenskapliga kompetens, men samtidigt stärka Äldrecentrums kapacitet i att stötta implementering.

Vi kommer att lägga stor vikt vid att lyssna in hur sökandes erfarenhet och kompetens kan bidra till utvecklingen av Äldrecentrums verksamhet.

Vill du bli vår nya utredare?

Arbetsuppgifter:

Grunduppdraget för utredare med forskarkompetens vid Äldrecentrum är att tillsammans med teamet och beställare initiera, planera och genomföra forskning och utredningsuppdrag och i detta särskilt ansvara för vetenskapliga metodfrågor. Uppdraget innebär också att verka strategiskt för kunskapsutveckling inom äldreområdet i samverkan med andra, både praktik, akademi och andra FoU-enheter. Utredare vid Äldrecentrum har också i uppdrag att kommunicera våra resultat, ge stöd till implementering och därmed verka för att kunskap kommer till användning i praktiken.

Vem söker vi?

Vi söker dig som har doktorsexamen inom relevant område (exempelvis arbetslivsforskning, socialt arbete, medicin, sociologi och pedagogik) och som trivs med varierande arbetsuppgifter, är flexibel och gillar att arbeta i team. Du ska behärska det svenska språket och ha lätt för att uttrycka dig i både tal och skrift. Äldrecentrum är en liten organisation där alla förväntas hjälpas åt i stort och smått för att skapa en dynamisk och trivsam arbetsplats. Det är viktigt att du är flexibel och kan hantera såväl strategiska som operativa arbetsuppgifter.

Tjänsten:

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontakt och ansökan:

För mer information, kontakta Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren: 08-690 58 09, asa.hedbergrundgren@aldrecentrum.se.

Skicka din ansökan med ett personligt brev, tillsammans med CV, senast 2020-06-30 till jobbansokan@aldrecentrum.se

Utredare med forskarkompetens

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Heltid, 100%
Antal tjänster: En
Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform: Månadslön
Ort: Stockholm
Diarienummer: 050/2020
Sista ansökningsdag: 2020-06-30.
Kontakt: Åsa Hedberg Rundgren, 08-690 58 09, asa.hedbergrundgren@aldrecentrum.se

 

Ladda ner annonsen som PDF här.

 

2020-05-29
ÄiC-podden #4: Den kognitiva livsstilen

Programledaren (till vänster) Jonas Nilsson och bisittaren (i mitten) Mikael Mildén gästades av demensforskaren Krister Håkansson (till höger), som berättade om den kognitiva livsstilen.

 

Nu finns det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden om hur bland annat ändrade matvanor, fysisk aktivitet och regelbundna läkarbesök kan bidra till bättre kognitiv hälsa.

I forskningsprojektet FINGER, Finnish geriatric intervention study to prevent cognitive impairment and disability, som startade 2009 har man sett att fem livsstilsförändringar i viss mån kan förebygga demens hos personer som har en högre risk att utveckla alzheimer. Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och över 30 olika länder är intresserade av att delta i den globala versionen: World wide FINGERS.

Gäst i detta avsnitt är demensforskaren och en av nyckelpersonerna bakom World wide FINGERS, nämligen Krister Håkansson, medicine doktor och forskningssamordnare på Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset.

2020-04-08
Ny rapport visar att behoven styr Stockholms äldreomsorg

 

Äldre personers behov avgör vilka som får omsorg och i vilken omfattning. Det visar Äldrecentrums nya rapport som är en nulägesbeskrivning av Stockholms äldreomsorg. Antalet hemtjänsttimmar har ökat något de senaste två åren, men endast hälften av variationen av antalet beviljade hemtjänsttimmar kan förklaras. Det gäller även beslut om vård- och omsorgs-boende.

Äldrecentrum har på uppdrag från Stockholms stad genomfört en analys med syftet att undersöka vilken omsorg personer som är 65 år eller äldre får i relation till vilka behov de bedöms ha. Underlaget till rapporten, StockholmSNAC 2019 – En beskrivning av äldreomsorgstagarna och omsorgens omfattning i Stockholms stad 2019, är hämtat från verksamhetssystemet ”Paraplyet” som biståndshandläggare registrerar i vid varje nytt beslut. Personer som enbart hade matdistribution och/eller trygghetslarm ingick inte i studien.

De insamlade uppgifterna var boendeform, insatser från kommunens äldreomsorg, demografiska faktorer och behovsrelaterade faktorer, till exempel om man har rörelsehinder eller inte.

Författare till rapporten är Äldrecentrums utredare Bettina Meinow, Jenny Österman och Åsa von Berens. Äldrecentrum har tidigare genomfört liknande analyser för Stockholms stad 2008 och 2017.

Viktigt att följa omsorgen
Den nya kartläggningen visar att cirka 15 procent av Stockholms äldre personer över 65 år har någon form av omsorg. Av dessa bor en fjärdedel på vård- och omsorgsboende, medan resten har hemtjänst. Den stora majoriteten är ensamstående kvinnor. Om man tittar på omsorgstagare över 85 år bor två tredjedelar i ordinärt boende.

– Den här typen av undersökningar är viktiga för att kunna följa utvecklingen av äldreomsorgen över tid, både omfattningen av insatserna och vad det är som styr insatserna. Med den kunskapen kan man också få svar på vilka faktorer som styr fördelningen av tillgängliga resurser. Eller med andra ord, om de faktorer som enligt riktlinjerna ska styra hur mycket omsorg man har, faktiskt också gör det, säger Bettina Meinow.

Hjälp efter behov
Men generellt kan sägas att ju större behov man har, desto mer hjälp får man, oavsett ålder, kön och var man bor. Istället är kognitiv svikt och behov av hjälp med personlig omsorg, till exempel att klä på sig eller duscha, avgörande för vilken typ av omsorg en person får och i vilken omfattning.

Mellan 2017 och 2019 har det blivit något svårare att få beslut om att få en plats på vård- och omsorgsboende. Kognitiv svikt och god rörelseförmåga ökar sannolikheten att man får ett sådant beslut, vilket kan bero på att man behöver mer tillsyn. För att få hemtjänst är rörelseförmågan den faktor som väger tyngst när beslut ska tas.

Antalet hemtjänsttimmar i kommunen har i snitt ökat med en och en halvtimme, jämfört med för två år sedan. Men det finns vissa skillnader mellan stadsdelarna.

– De flesta stadsdelar ligger nära genomsnittet på 39 timmar per månad, men Spånga-Tensta låg sju timmar under och Östermalm åtta timmar över snittet. Vi kan se att det till stor del är behoven som styr vilka insatser en person får, men sedan finns det också faktorer som påverkar, till exempel individens efterfrågan, hur mycket hjälp man får från anhöriga och lokala förutsättningar i en stadsdel, säger Jenny Österman.

Bättre dokumentation behövs
En viktig aspekt som rapporten visar på är att underlaget endast kunde förklara hälften av variationen i omsorgens omfattning. Behov av hjälp med hushållssysslor, matlagning, skörhet, psykisk ohälsa och missbruk är exempel på faktorer som saknas.

– Det är viktigt att man i framtiden dokumenterar vilka faktorer man tar hänsyn till i besluten på ett standardiserat sätt så att man kan följa upp det systematiskt, säger Åsa von Berens.

Se författarna sammanfatta resultaten i videon nedan. 

2020-04-01
Äldre i Centrum som podcast

För att lättillgängligt föra ut forskningen om äldre och åldrande har tidskriften Äldre i Centrum startat en podd. Tre avsnitt finns redan att lyssna på där poddar finns, eller via aldreicentrum.se/podcast.

Äldre i Centrum-podden belyser äldre- och åldrandeområdet med utgångspunkt i aktuell forskning och utveckling. Tillsammans med gästande experter går vi på djupet i ett ämne och förklarar hur (en del av) världen hänger ihop.

Första avsnittet handlar om ensamhet bland äldre och avsnitt två om åldersvänliga städer. Dessutom finns ett specialavsnitt där redaktionen presenterar det senaste numret och berättar om planerna för våren och året.

Programledare är Äldre i Centrums chefredaktör Jonas Nilsson.

 

Varför ska man lyssna på Äldre i Centrum-podden?
– För att vara först med det gamla och fördjupa sig inom äldre- och åldrandeområdet.

Vad kan lyssnaren förvänta sig?
– Det blir som i tidskriften en stor variation av ämnen, från alzheimerdiagnostik och biologiska faktorer bakom åldrandet till äldreomsorg. Gästerna har koll på den senaste forskningen och är experter inom de vetenskapsområden som rör äldre personer. I nästa avsnitt kommer två forskare från Aging research center att berätta om bilden av åldrande personer och om ålderism. Det blir ett superintressant och avslöjande samtal som bland annat berör hur coronaepidemin fört en del fördomar om äldre till ytan.

Vem ska lyssna?
– Alla som är intresserade av ett liv före döden. Det kan vara den som själv är 65 år och uppåt, eller som någon gång tänker bli det. Eller som arbetar inom vård och omsorg, eller som är anhörig till en äldre person. Alla kan/bör/ska lyssna.

Hur ofta kommer avsnitten och var kan man hitta dem?
– Vi startar med ungefär ett ordinarie avsnitt i månaden, och fyra gånger per år blir det ett specialavsnitt inför varje nytt nummer av tidskriften.

– Äldre i Centrum-podden finns på vår webbplats aldreicentrum.se/podcast och på Soundcloud, Spotify etcetera.

Här kan du lyssna på de tre första avsnitten: 

2020-03-20
"Mer information behövs om boendeformer för äldre"

Över en fjärdedel av alla äldre vill flytta till en annan bostad. Några av de boendetyper som finns för äldre i dag, utöver bostads- och hyresrätter och hus, är bland annat seniorboende, trygghetsboenden och omsorgsboenden. Samtidigt finns det för lite information om vilka boendealternativ som är tillgängliga och vad som krävs för att vara behörig. 

Foto: Kungliga tekniska högskolan

Om detta och mycket mer berättade Maria Kulander, adjunkt vid Högskolan i Gävle, fil lic i fastigheter och byggande vid Kungliga tekniska högskolan, under terminens andra föreläsning i serien Samhället & äldre om hur vi vill bo när vi blir äldre och varför.

Bostadsmarknaden för äldre är uppdelad i den vanliga marknaden, med bostadsrätter, hyresrätter och eget, och specialiserade boenden: seniorboenden, trygghetsboenden och vård- och omsorgsboenden. Vad som är gemensamt för de specialiserade boendeformerna är att bostäderna är anpassade för äldre, men för att få behörighet till vård- och omsorgsboende krävs ett beslut från biståndshandläggare.

I en enkätstudie som Maria Kulander har varit med och genomfört visade det sig att 26–27 procent av de tillfrågade mellan 65 och 85 år ville flytta till ett annat boende. Av de dessa föredrog majoriteten seniorboenden.

Givet att man har sagt att man vill flytta så är sannolikheten att flytta till ett seniorboende cirka 50 procent och ökar vid god ekonomi eller när man är över 85 år. Därefter är det mest sannolikt att flytta till hyresrätt. Även trygghetsboenden är efterfrågade. Däremot är det ingen som flyttar till hus, snarare från hus.

Mellan kommuner är det skillnaderna mellan bostäder stora både gällande kötid och antal. I glesbygder är det oftast överskott på bostäder, medan det i storstäder är efterfrågeöverskott. Dessutom finns det en större chans i glesbygd att få flytta till trygghetsboenden tidigare tack vare att det finns lediga bostäder.

Men det finns generellt dålig kunskap om utbudet av bostäder för äldre och informationsspridningen är bristande. Enligt Maria Kulander krävs mer proaktiv information till de äldre om vilka boendeformer som finns, ekonomiska subventioner till äldre som vill flytta till ett mindre boende och flexibla boendelösningar så att man kan bo kvar i samma område och bevara sociala kontakter.

Se hela föreläsningen här nedan: 

Material

Maria Kulanders presentation hittar du här: 
Hur vill man bo när man blir äldre och varför?

2020-03-12
Välkommen till Äldre i Centrums nya webbplats

Efter mer än tio år tar vi farväl av tidningen Äldre i Centrums gamla webbplats och lanserar en ny. Med ett modernare och tydligare användarsnitt och nya funktioner hoppas vi att det blir lättare att ta del av tidningens innehåll. En annan nyhet för i år är att pdf-versionerna av tidningen kommer att vara upplåsta och tillgängliga för alla att läsa – även de kommande numren, man behöver alltså inte vara prenumerant. 

Välkomna att besöka webbplatsen på aldreicentrum.se! E-tidningarna kan ni hitta här: aldreicentrum.se/e-tidning

Eventuella buggar kan förekomma och rapporteras då till info@aldreicentrum.se.

Kontakt

Vid frågor eller för att rapportera eventuella buggar, kontakta:
info@aldreicentrum.se