Äldre får berätta om sina liv under coronapandemin

29 juni, 2020

Pia Lundgren intervjuar en deltagare via telefon.

Befolkningsstudien SNAC-K ringer just nu 1 400 äldre personer på Kungsholmen för att undersöka hur de upplever coronarestriktionerna. Många av dem uppger att det är svårt att inte kunna umgås med sina anhöriga, men många är också glada över att äntligen få sina röster hörda. 

Hittills har hälften av deltagarna, cirka 750 stycken, intervjuats via telefon om hur deras vardag har förändrats under pandemins första månader i Sverige. Av dem man har hunnit att ringa är majoriteten väldigt entusiastiska till att vara med i studien.

– De blir väldigt glada av att någon ringer och frågar hur de mår, vilket i sin tur gör oss glada. Det är så många som känner sig extra ensamma, säger Pia Lundgren, sjuksköterska och datainsamlare på SNAC-K, som studien på Kungsholmen heter.

Snabb verksamhetsomställning
SNAC-K är en delstudie i SNAC-nätverket, som startade sitt arbete 2001, och drivs av Aging research center, ARC, vid Karolinska institutet och Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum. Studien samlar in data om äldre personer över en period på flera år som kan användas inom forskning. Men i och med coronapandemin har man snabbt ställt om verksamheten.

Studiens syfte är att undersöka hur restriktionerna har påverkat vardagen och vilka, i detalj, som verkligen drabbas hårdast av dem.

”Vill visa att vi bryr oss”
– Vi bestämde oss tidigt att vi ville göra något för och med deltagarna i SNAC-K-studien. Vi har haft kontakt med vissa i upp till 20 år och genomför den här studien för att visa dem att vi bryr oss om deras välbefinnande och ger dem en chans till att få sina röster hörda, säger SNAC-K:s forskningsledare, Laura Fratiglioni.

Tanken är att resultatet från studien sedan kommer att kunna användas i framtiden för att se vilka åtgärder man kan sätta in under andra sjukdomsutbrott, utan att det blir liknande konsekvenser. Informationen om hur äldres välbefinnande påverkades under coronapandemin är därför viktig för framtiden, säger Laura Fratiglioni.

De första resultaten från studien beräknas komma redan efter sommaren.

De första resultatet väntas vara klara efter sommaren.